In dit artikel leggen we uit wat BPM is. 

Hier gaan we verder in op de rest BPM. Dit is interessant bij het importeren van een auto. Naarmate de auto ouder wordt, wordt de BPM ook minder. De resterende BPM die op een auto zit heeft rest BPM. De rest BPM is op verschillende manieren te berekenen. De belangrijkste factoren zijn:

 • BPM regime. Dit wordt regelmatig (meestal per jaar) opnieuw vastgesteld.
 • Afschrijving van de auto. Je bepaald hier het percentage van de cataloguswaarde wat de auto nog waard is.Deze kan je ook op verschillende manieren bepalen:
  • Koerslijst. Als je een koerslijst hebt mag je deze gebruiken. Hier zitten een aantal voorwaarden aan.
  • Taxatierapport. Je kan een onafhankelijk rapport laten opstellen om de waarde van de auto te laten vast stellen. Hoe lager de waarde van de auto hoe minder BPM. Dus zijn er aan zo een taxatierapport een aantal voorwaarden verbonden. En wordt dit vaak gebruikt met schade auto’s, omdat je op die manier aan kan tonen dat de auto veel minder waard is en dus minder BPM hoeft te betalen.
  • forfaitaire tabel. Op de site van de Belastingdienst staat een tabel waarmee een afschrijvingspercentage berekend wordt aan de hand van de leeftijd van een auto. Nieuwe auto’s schrijven uiteraard meer af dan oudere. Op dit moment rekent onze rekentool met deze methode.

 

BPM regime

Per tijdsperiode is er een ander BPM regime. Vaak is dit een periode van een jaar. Een van de redenen dat dit jaarlijks veranderd is, omdat auto’s in principe steeds minder CO2 gaan uitstoten en er toch een bepaald bedrag binnen moet komen.

Als je in 2018 een auto uit bijvoorbeeld 2012 koopt, mag je alle tussen liggende BPM regimes gebruiken om de de BPM te bepalen. Dus eigenlijk moet je per regime uitrekenen wat de  BPM is en dan de laagste kiezen. Wees niet bang dit doet onze rekentool voor je!

En dan?

Als je de BPM en de afschrijving hebt kan je de rest BPM berekenen.

Voorbeeld: Stel je hebt een auto van:

 • 36 maanden oud op het oog. De forfaitaire afschrijving is dan 56.99%
 • De BPM uit 2015 is het voordeligst en komt op €6000,-
 • Je rest-BPM is dan €6000,- x 56,99% = €3419

BPM bij de RDW?

Als je het kenteken van een Nederlandse auto hebt, kan je op de site van de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) op hun Openbare Voertuig Informatie Pagina gegevens over het betreffende motor voertuig opvragen. Hier staat ook een BPM waarde maar daar hoef je doorgaans niets mee te doen.

 

Categorieën: Informatie

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder